Saqi, şərab süz, dadlıdır məhsulumuz...
2018-ci ildə Azərbaycanda
şərab istehsalı ötən illə müqayisədə 50 faiz arta bilər. Bunu Trend-ə Şərab
İstehsalçıları və İxracatçıları Assosiasiyasının sədri Elçin Mədətov deyib. O bildirib
ki, ötən il beş milyon butulka şərab və digər məhsul istehsal olunub: "Bu il
biz orta hesabla 50 faiz artım gözləyirik. Bəzi məhsul növlərində artım daha da
çox ola bilər”.
Assosiasiya sədrinin
sözlərinə görə, 2018-ci ilin birinci yarısında Azərbaycan 3,3 milyon butulka
şərab ixrac edib: "Bu, ötən ilin eyni dövrü ilə müqayisədə 60 faiz çoxdur.
İxrac coğrafiyasının genişlənməsinə gəldikdə isə biz çoxdan Mərkəzi Asiya və
Baltikyanı ölkələrin bazarına çıxmaq istəyirik. Biz Azərbaycanın Riqadakı
Ticarət Evinə, həmçinin Qazaxıstana ixrac missiyasına və Aktauda Ticarət Evinin
açılmasına ümid bəsləyirik”.
E.Mədətov qeyd edib ki,
ixrac coğrafiyasının genişlənməsi istiqamətində konkret iş aparılır: "Son üç ay
ərzində biz Çin, Belarus və Almaniyaya səfər etmişik və fəal şəkildə Azərbaycan
məhsulunu reklam etmişik. Bizim artıq Belarusdan müraciətlərimiz var və hesab
edirəm ki, Azərbaycanı n şərab və konyakları Belarus bazarına qayıdacaq. Bizim
məhsulumuza Avropada da böyük maraq var. Məhsulumuz Avropaya ixrac olur, amma
həcmi yüksək deyil”.
O əlavə edib ki, ölkədə
şərab istehsalçılarının əsas məqsədi ixrac coğrafiyasının genişləndirilməsidir:
"Biz bir və ya iki bazardan asılı ola bilmərik, ona görə də daim yeni bazarlar
axtarmalıyıq. Bir neçə il əvvəl Azərbaycanda şərabçılıq yaranmağa başlayanda,
bütün istehsalçılar postsovet ölkələrinə yönəlmişdi. Amma bu gün biz Avropa,
Afrika və Şimali Amerika bazarlarını hədəfləyirik”.
Qeyd edək ki, şərabçılıq
aqrar sənaye sahələri içərisində mühüm yer tutan sahələrdən biridir. Bu
məhsulun ixrac potensialının genişlənməsi, Azərbaycanın dünya şərab bazarında
öz yerini tutması bizim üçün çox əhəmiyyətli məsələlərdən biridir. Bəs görəsən
hazırda dünya bazarına daxil olmaq üçün bu sahədə hansı işlər görülür və
şərabımız keyfiyyət baxımından tələb olunan şərtləri ödəyirmi?
Kənd Təsərrüfatı
Nazirliyinin Üzümçülük və Şərabçılıq Elmi-Tədqiqat İnstitutunun direktoru
Tariyel Pənahovbildirdi ki, şərabçılıq və üzümçülük
paralel şəkildə inkişaf etdirilməlidir: "Hazırda dünyada Azərbaycan şərabına böyük
tələbat var. Bizim şərablar keyfiyyət baxımından da bazarda yüksək
qiymətləndirilir. Bazardakı vəziyyətdən də agah olanlar, istehsalı artırmaq
üçün bu istiqamətdə bir sıra işlər görürlər. İstehsal artdıqca, gəlirlər də
artır və sahibkarlar bu sahənin inkişafı üçün yeni texnologiyalar tətbiq etməyə
çalışırlar. Bunlar da daha keyfiyyətli və tələbata uyğun məhsulun ortaya
çıxmasına şərait yaradır. İxracı genişləndirmək üçün prezidentimizin təsdiq
etdiyi proqrama əsasən, hazırda ölkə ərazisində calaq ting emalı müəssisəsi qurulur.
Bu da istehsalçıların üzüm tingləri ilə tam təmin edilməsinə imkan verəcək.
Beləcə, yeni şərab markaları da istehsal edilərək, dünya bazarlarına
çıxarılacaq. Şərabçılığın inkişafı üçün üzümçülük də eyni şəkildə inkişaf
etdirilməlidir. Çünki bunlar bir-birindən asılıdır. Bu iki sahə bir-birinə
paralel şəkildə irəliləməlidir. Şərab markalarını artırmaq üçün üzümün də
müxtəlif növləri becərilməlidir”.
Direktor
şərabın qiymətləndirilməsindən də danışdı: "Cənab nazirin göstərişi ilə
şərabların qiymətləndirilməsi üçün institutun bazasında dequstator komissiyası
yaradılacaq. Bu da istehsal olunan məhsullarımızın düzgün qiymətləndirilməsinə
imkan verəcək. Dünya təcrübəsində də bu proses belə aparılır. İstehsal olunan
məhsul dequstator tərəfindən qiymətləndirildikdən sonra bazara çıxardılır. Yəni
şərabın qiymətini necə gəldi müəyyənləşdirmək olmaz. Belə deyək, dequstator o
şərabı içəndə onun bazarda 6, yoxsa 10 avroya satılacağını deyir. İnkişaf etmiş
ölkələrdə bu, belədir. Hətta üzüm də dequstator yoxlamasından keçir. Düşünürəm
ki, bu sahədə olan bəzi problemlər də yaxın zamanda öz həllini tapacaq”.
"Azərbaycanda
şərabçılığın qədim tarixi var” deyən "Ekonomiks”
Beynəlxalq İqtisadi Araşdırmalar Birliyinin rəhbəri, iqtisad elmləri doktoru,
professor Fikrət Yusifov bildirdi ki, şərab məhsullarımız vaxtı ilə bir məkanda olduğumuz
respublikalarda adla tanınıb: "Son illər ölkə rəhbərliyi Azərbaycanda
üzümçülüyün və şərabçılığın inkişafı ilə bağlı bir sıra qərarlar qəbul edib.
Ölkə Prezidenti bu məsələləri daim diqqətdə saxlayır. Ölkəmizdə şərabçılığın
inkişafından danışarkən üzümçülüyün və şərabçılığın sürətli inkişafını ehtiva
edən iki mühüm sənədi xüsusi qeyd etmək lazımdır. Bunlardan biri 2011-ci ilin
sonunda qəbul edilmiş "2012-2020-ci illərdə Azərbaycan Respublikasında
üzümçülüyün inkişafına dair Dövlət Proqramı”, ikincisi isə cari ilin may ayının
əvvəlində qəbul olunmuş "2018–2025-ci illərdə Azərbaycan Respublikasında
şərabçılığın inkişafına dair Dövlət Proqramı”dır. Bu gün şərabçılıqda qazanılan
uğurlar və sahənin məhsullarının ixracının sürətlə artması məhz dövlətin bu
sahəyə göstərdiyi qayğının nəticəsində mümkün ola bilib. Hesab edirəm ki, yaxın
gələcəkdə şərab məhsullarımızın satış bazarı indikindən dəfələrlə geniş olacaq.
Çünki bu sahə durmadan inkişaf edir, məhsulumuzun keyfiyyəti qənaətbəxşdir və
eyni zamanda bu məhsullar üçün yeni bazarlar axtarılıb tapılır”.
Günel
Azadə