Özümüz öz çayımızı yox, özgə çayını dəmə qoyuruqsa...
Bu
günlərdə Dövlət Gömrük Komitəsinin (DGK) yaydığı məlumata əsasən bəlli olub ki,
yanvar-aprel aylarında Azərbaycandan 420 ton çay ixrac olunub. Hesabat dövründə ixrac edilən çayın dəyəri 2
milyon 658 min ABŞ dolları olub. Eyni zamanda, 4 ayda ölkəyə 16 milyon 688 min
dollarlıq 4 min 376 ton çay idxal edilib.Statistik
rəqəmlər onu deməyə əsas verir ki, hələlik bu sahə idxaldan asılı vəziyyətdədir.
Halbuki ölkəmizdə qədim çayçılıq ənənələri var. Bəs görəsən daxili bazarı tam
təmin etmək üçün nə qədər çay istehsal edilməlidir? Ümumiyyətlə bu sahənin
yenidən dirçəldilməsi üçün hansı tədbirlərin görülməsinə ehtiyac var?
Kənd təsərrüfatı məsələləri üzrə ekspert Nicat
Nəsirli deyir ki, keçən əsrin 90-cı illərində Sovet
İttifaqı dağıldıqdan sonra qida sənayesinin bir sıra sahələri tənəzzülə uğradı.
Bu mənada ən böyük zərbə çayçılıq sahəsinə dəydi: "Çayçılıq Azərbaycanda ötən
əsrin 30-cu illərində inkişaf etdirilməyə başlayıb. 90-cı illərə qədər bu sahə
müəyyən bir səviyyəyə gəlib çatmışdı. Sonradan çay sahələrinin bioloji olaraq
qocalması, bu sahənin rentabelliliyini itirməsi və eləcə də xaricdən gələn
məhsulun daxili bazarı tutması nəticəsində 2010-cu ilə qədər bu sahə sürətlə
tənəzzülə uğradı. Nəticədə çay sahələri azalaraq cəmi 587 hektara çatmışdı.
Məhsul istehsalı da təqribən 540 ton civarında idi. Bu sahənin geriləməsinin
müxtəlif səbəbləri var. Bildiyimiz kimi, çay emal tələb edən bitkidir. Yəni
çayı emaldan keçirmədən istehlak etmək mümkün deyil. Onun texnologiyasının sıradan
çıxması, çay sahələrinin əkininə və becərilməsinə təsir etdi. 2010-cu ildən
digər kənd təsərrüfatı sahələrinə olduğu kimi, çayçılığa da diqqət artırıldı.
Bu sahəyə dövlət tərəfindən müəyyən dəstək göstərilir, yəni artıq bu proses
başlayıb. Çayçılıqla bağlı dövlət proqramı qəbul olunub. Qəbul edilən proqrama
əsasən, 2027-ci ilə kimi ölkədə çay sahələri artırılaraq 3000 hektara
çatdırılmalıdır. Yaşıl çay yarpağının yığımı 800-900 ton civarında olmalıdır.
Bu, qarşıya qoyulan hədəfdir. Amma reallıq hələ ki, bunu əks etdirmir".
Ekspertin qənaətincə, bu
sahədə olan ciddi problemlərdən biri də çayın texniki
bitki olması və əkindən 7 il sonra məhsula düşməsidir: "Bu sahəyə investisiya yatırılıb
uzun müddət gözləmə məsələsi sahibkarlar çəkindirir. Çayçılıq böyük investisiya
tələb edən sahədir və yalnız böyük şirkətlər, investorlar bu xərci qarşılaya
bilər. Çayın əsas xüsusiyyətlərindən biri də odur ki, il ərzində çoxsaylı
aqrotexniki qulluq tələb edir. Bütün bunlar üçün isə böyük maliyyə lazımdır. 7-8
il becərilən çay, yüklü miqdarda vəsait tələb edir. Digər tərəfdən, dünyanın
çay bazarında böyük çay istehsalçıları var. Onlardan ən birinci olaraq Çinin
adını çəkə bilərik. Çin hər il 400 min tona yaxın çay ixrac edir. Keniya Afrika
qitəsinin ən böyük çay istehsalçısıdır. Bu ölkə hər il 370 min tondan çox məhsul
istehsal edərək dünya bazarına çıxarır. Azərbaycanın idxal etdiyi çay əsasən Şri-Lankadan
gəlir. Şri-Lanka həm təbii şəraitinə, həm də çayçılıq təcrübəsinə görə çox
böyük potensiala malik bir ölkədir. Yəni dünya bazarında bu sahə üzrə böyük
rəqabət var. Belə bir rəqabətin olduğu mühitdə çayçılığa böyük həcmdə
investisiya yatırmaq sahibkarlar üçün kifayət qədər riskli məsələdir. Eyni
zamanda, qonşu ölkə Türkiyə də çayçılıq sənayesində xeyli irəliyə gedib.
Azərbaycan Türkiyədən bəlli miqdarda çay idxal edir. Amma bu o demək deyil ki,
biz bu sahədən imtina etməliyik. Çünki çayçılıq əmək tutumlu bir sahədir. Bir
hektar çay bağının becərilməsində orta hesabla 150-160 insan il ərzində daimi
çalışır. Ona görə də, 2018-2027-ci illəri əhatə edən dövlət proqramı tərtib
olunub. Proqramın çox ciddi hədəfləri var. Amma istədiyimiz nəticəni əldə etmək
üçün bir qədər gözləməliyik”.
Aqrar sahə üzrə mütəxəssis Qadir Bayramlı qeyd
etdi ki, çayçılıq Azərbaycanda
müstəqillik illərində tənəzzülə uğrayan sahələrdən biridir: "Sonrakı dövrdə bu
sahədə müəyyən canlanma olsa da, hələlik daxili bazarı tam təmin edə bilmirik.
Yəni hələlik bu sahə idxaldan asılıdır. Əsas problemlərdən biri də çay
plantasiyalarının azalması ilə bağlıdır. Ona görə də, hesab edirəm ki, çayçılıq
sahəsi ayrıca təşviq edilməlidir. Bununla bağlı dövlət proqramı qəbul edilib və
bu proqram çayçılığın yaxın gələcəkdə dirçəlişini vəd edir. Ölkədə istehsal
olunan çayın 98 faizi rütubətli, subtropik Lənkəran-Astara bölgəsinin payına
düşür. Təqribən iki faizə qədəri isə Zaqatala bölgəsində becərilir. Amma həmin
bölgələrdə çay plantasiyalarının sayı xeyli azalıb. Buna görə də, daxili bazarı
təmin etmək üçün çayın böyük hissəsi xaricdən idxal edilir. Yaxın perspektivdə
idxaldan tam asılılığı aradan qaldırmaq mümkün deyil. Amma bunu yalnız çox
ciddi tədbirlər görməklə müəyyən qədər azalda bilərik. Çay gec məhsul verən
bitki olduğuna görə, bir qədər gözləməliyik. Çayçılığın inkişafının intensiv
şəkildə olmasına diqqət yetirməliyik. Rütubətli, subtropik bölgələrdə digər
bitkilərin sahəsini azaldaraq, çay plantasiyalarının sayını artırmaq lazımdır.
Çünki çay başqa bölgələrimizdə yetişmir. Həmçinin, xarici təcrübə öyrənilərək, daha məhsuldar sortlar yetişdirilməlidir. Çay sahəsində
çalışan kadrları bir araya gətirmək, onların səmərəli şəkildə fəaliyyətini
təmin etmək lazımdır. Bütün bunlar üçün çayçılıq sahəsi bütövlükdə təşviq
edilməlidir. Bu sahə ilə məşğul olanlara subsidiyalar verilə bilər. Xüsusilə
Lənkəran-Astara bölgəsində çay istehsalı ilə məşğul olan fermerlər aqrotexniki
məsələlərə diqqət etməlidir. Çayçıların bazara çıxışı təmin olunmalıdır. Çünki
çayın yetişəcəyi torpaqların ərazisi çox deyil”.
Şəbnəm