AZƏRBAYCANDA KORONAVIRUSLA BAĞLI XƏBƏRLƏR

Yaddaşın güclənməsinə kömək edən qidalar

Yaddaşın güclənməsinə kömək edən qidalar

Təfsilat
08 Aprel 2021, 23:59 668
Yaşlanma, həyatla mübarizə və ya travmatik beyin xəsarətləri, yüksək təzyiq, ürək xəstəlikləri və bir sıra digər səbəblər zehni qabiliyyətin inkişafına təsir edən amillər sayılır.
AZƏRTAC xəbər verir ki, beyin funksiyasını bərpa etmək və yaddaşı gücləndirmək üçün xalq təbabətində ot, bitki yağları, müxtəlif meyvələr, giləmeyvə və qoz-fındıqdan daha çox istifadə olunur.
İnsanın zehni qabiliyyətləri, orqanizmin vitamin və minerallarla nə qədər təmin edildiyi ilə aktiv şəkildə əlaqəlidir. Buna görə müalicə zamanı çox vaxt bol miqdarda vitamin və antioksidant tərkibli qidalar qəbul etmək tövsiyə olunur. Bunların arasında ananas, ərik, dəniz itburnu və naringi kimi meyvə və giləmeyvələr, brokkoli, sarımsaq, kərəviz, cəfəri və xardal kimi tərəvəz və göyərtilər, qarabaşaq yarması və qəhvəyi düyü kimi taxıl və dənli bitkilər, eləcə də qoz-fındıq, badam, kətan yağından istifadə edilməsinə daha çox üstünlük verilir.
Ev şəraitində yaddaşı gücləndirmək və ya bərpa etmək üçün beyin hüceyrələrinin normal qidalanma faktoru danılmazdır. Məsələn, çox sklerozlu xəstələr jenşen, itburnu və bir sıra digər dərman bitkilərinin fərdi olaraq seçilmiş infuziyalarından faydalana bilərlər. Bu cür maddələr beyin dövranını yaxşılaşdıra bilər.