Keyfiyyətlisini seç, görüm necə seçirsən
Ekspertlər deyirlər ki, dönər alarkən sertifikat tələb
etmək, gigiyenik qaydalara əməl olunub-olunmadığına fikir vermək vacibdir
Dönər+ayran
cəmi 1 manat... Şəhərimizin bəzi dönərxanalarında
bu cür "kampaniya”ların, yəqin ki,
siz də şahidi olubsunuz. Maraqlı məqam odur ki, bu dönərxanaların müştərisi heç
vaxt əksik olmur. Yəni əksəriyyətimiz üçün "qiymət ucuz olsun, keyfiyyət elə də
önəmli deyil” prinsipi əsadır. Dönərdən ən çox istifadə edənlər isə büdcəsinə qənaət
edən məktəblilər və tələbələrdir. Təəssüf ki, bir çox hallarda, ucuz təklif
olunan dönərlər böyük faciələrə səbəb olur. Onu da qeyd edim ki, təkcə ucuz dönərxanalarda
deyil, bahalı restoranlarda belə, dönərlə bağlı ciddi problemlər yaşanır. Bəs
görəsən istehlakçılar dönər alarkən hansı amillərə əsaslanmalı, keyfiyyətli dönəri
necə müəyyənləşdirməlidirlər?
Milli Kulinariya Mərkəzi rəhbərinin müavini Ceyran
Əsgərova bildirdi ki, istehlakçılar
üçün keyfiyyətli dönəri seçmək çətin məsələdir: "Çünki ilkin baxışdan qiymətləndirmə
aparmaq mümkün deyil. Ona görə də, seçim edərkən qiymət məsələlərinə diqqət etmək
olar. Qiymət siyasətinə əsasən, ümumi bir nəticə çıxarmaq olar. Dönərin ətinin
keyfiyyətinə müvafiq qurumlar nəzarət etməlidir. İstehlakçılar bəzən düzgün
seçim etməyə bilər. Xüsusi kriteriya yoxdur ki, bu ətin keyfiyyətli olduğunu təyin
etmək mümkün olsun. Bəzi yerlərdə dönər və sərinləşdirici içkinin qiymətinin
bir manat olduğu yazılır. Məntiqi cəhətdən, nə toyuq, nə də ət dönəri bu qiymətə
ola bilməz. Keyfiyyətli dönər seçimi etmək üçün normal şəraitdə hazırlanan məhsulları
istifadə etmək daha məsləhətdir. Amma bu o demək deyil ki, bahalı restoranlarda
verilən bütün dönərlər keyfiyyətlidir. Belə halların dəfələrlə şahidi olmuşuq.
Bu da həmin restoranlardakı məhsulun keyfiyyətli olmadığından xəbər verir.
Ümumilikdə isə aidiyyəti orqanlar mütəmadi olaraq monitorinq aparmalıdır”.
"Azad İstehlakçılar” Birliyinin sədri Eyyub
Hüseynov deyir ki, dönər dünyanın bir çox ölkələrində
hazırlanır və istehlak edilir: "Azərbaycanda da ən çox yeyilən hazır yeməklərdən
biri məhz dönərdi. Lakin bu sahədə ciddi problemlər var. Əsas məsələlərdən biri
də dönərxanalarda keyfiyyətli ətdən istifadə olunmamasıdır. Şişə taxılan ətin
çöl tərəfi qızarır, içəri tərəfi isə çiy qalır. Ətin mərkəzinə isti keçdikcə,
qan plazması axıb qabdakı ətlərə qarışır. Bu isə o deməkdir ki, heyvanda olan xəstəliklər
qan vasitəsi ilə ətə yayılır. Belə dönərxanalarda heyvan xəstəliklərinin
yayılması riski çox yüksəkdir. Bu problemin qarşısını almaq üçün hələ 5 il öncə
dövlət tərəfindən müəyyən standartlar hazırlandı. Standarta uyğun dönər
hazırlayan bir neçə şirkət fəaliyyət göstərir. Heyvan xəstəliklərinin insana
keçməməsi üçün ət mənfi 40 dərəcədə şok dondurmadan keçirilir, beləliklə, ətin
tərkibindəki bütün xəstəlik törədən bakteriyalar məhv olur. Dönərxanalara
satılan belə ət tamamilə təhlükəsizdir. Aparılan tədqiqat işləri göstərir ki,
bu şirkətlərdən ət alan dönərxanaların sayı çox cüzidir. Əksər dönərxanalarda sertifikat
yapışdırılıb. Amma bəzən bu sertifikatlar reallığı əks etdirmir. Ona görə də,
istehlakçılar diqqətli olmalıdırlar. Bu məsələ ilə bağlı daxil olan şikayətlərin
sayı həddən çoxdur”.
Qida eksperti İsa
Əliyevməsələ ilə
bağlı bəzi məqamları qeyd etdi: "İndiyə
kimi bu məsələ ilə bağlı mətbuatda xeyli yazılar yazılıb. Dönər alarkən ətin
keyfiyyətindən əlavə, dönərin satıldığı və bişirildiyi yerdə sanitar-gigiyenik
qaydalara riayət olunub-olunmadığına fikir vermək lazımdır. Əksər dönərxanalar
yolun qırağında yerləşir və havadakı bütün toz və çirk ətin üzərinə qonur. Hətta
ət keyfiyyətli olsa belə, bu çirk və toz onun üzərinə qonur. Belə ət
mikrobioloji olaraq çirklənmiş və zərərli ətdir. Bundan əlavə istehlakçılar dönər
alarkən istifadə olunan ətin sertifikatını tələb edə bilərlər. Qida Təhlükəsizliyi
Agentliyinin bu məsələ ilə bağlı normativləri mövcuddur. İstehlakçılar restoran
və dönərxanalardan sertifikat tələb etməkdən çəkinməməlidir. Bu, onların
haqqıdır. Dönər alarkən onu hazırlayan şəxsin əlcəkdən istifadə edib-etmədiyinə
də diqqət etmək lazımdır. Təəssüf ki, bir çox hallarda dönərxanaların əksəriyyətində
dönər hazırlayan şəxslər əlcək və xüsusi geyim geyinmir. Belə yerlərdə təhlükəli
bakteriyalar çoxalır və insanların zəhərlənməsinə
səbəb olur. Belə halların dəfələrlə şahidi olmuşuq. Amma bu o demək deyil ki,
bütün dönərlər keyfiyyətsizdir. Ona görə də, istehlakçılar güvəndikləri və etibar
etdikləri restoranlardan dönər almalıdır. Ətin keyfiyyət standartlarına dair sertifikat
tələb etməyi də unutmaq lazım deyil. Artıq bəzi restoranlarda mətbəxlər şəffaf
şüşədən hazırlanır. Müştəri mətbəxdə gedən bütün prosesi kənardan izləyə bilir.
Bu trend Avropada və Azərbaycanda tətbiq olunmağa başlayıb. Ölkəmizdə fəaliyyət
göstərən bir sıra restoran şəbəkələri belə həll yollarına müraciət edib.
Xüsusilə dönər və bu qəbildən olan məhsulları etibarlı restoranlardan almaq
lazımdır. Çünki burada mövzu bizim öz sağlamlığımızdır”.
Şəbnəm
Mehdizadə