İlk işini özünə hədiyyə edən xanım
Deyir ki,
insan üçün ən yaxşı örnək elə onun özüdür. Çünki ən yaxşı dərsi öz səhvlərimizdən
öyrənirik. Düşünür ki, zəhmət və sevgi ilə insanın edə bilməyəcəyi bir şey
yoxdur və zəhmət çəkməyən insan uğur qazana bilməz. Müsahibimiz "Mutlu çikolata” adı altında dekorativ
konstruksiyalar hazırlayan Afət Natiqdir.
Qeyd edim
ki, həmsöhbətim jurnalistika üzrə təhsil alıb, özü də bu sahəni sevərək gəlib:
"Tələbəlikdən sonra birbaşa jurnalistikanın qaynar
sahəsi hesab edilən xəbər sahəsinə düşdüm. Bir sıra kanallarda təcrübə keçdim. Qısamüddətli də olsa, müxbir
kimi fəaliyyət göstərdim. Bu, mənim üçün həm çətin idi, həm də maraqlı. Jurnalistika elə bir sahədir ki, demək olar,
işin marağını həmin an yaşaya bilmirsən. Sadəcə olaraq, işin gərginliyini hiss
edirsən və yaxşı olması üçün çalışırsan. Hazırda Sosial Media Meneceri
kimi fəaliyyət göstərirəm. Lakin bu sahənin mənə elə də uzaq olmadığını hiss
edirəm. Çünki yazmaq, maraqlı nələrinsə axtarışında olmaq mənə yaxın vərdişdir.
Zamanla, çalışdıqca, işi də özün üçün doğmalaşdırırsan. Bunda rəhbərliyin,
kollektivin də böyük rolu olur. İşinə verilən qiymət və güvən ən başlıcasıdır”.
"Həmişə yaradıcı sahəyə marağım olub”
Deyir ki,
3 ildir müxtəlif dekorativ bəzəklər hazırlamaqla məşğuldur: "Məni tanıyanlar
bilir ki, hələ məktəb vaxtlarımdan həmişə yaradıcı sahəyə marağım olub. Fərqi
yoxdur, istər yazı yazmaq, istər rəsm çəkmək olsun, bunların hamısı diqqətimi çəkib.
Məncə, yaradıcı insan hər sahədə yaradıcıdır.
Elə mən özüm də, maraqlı əl işləri görən kimi deyirdim, nə gözəl, mütləq
mən də hazırlayacağam. Sonra işsiz vaxtlarımda müxtəlif əl işlərinin
videolarını izlədim və tətbiq etməyə başladım. Mən yeni ili çox sevirəm. Yeni
il ərəfəsi idi, müxtəlif materiallardan hazırlanan yolka rəsmlərinə baxırdım və
diqqətimi çəkən bir əl işi oldu. Beləcə, bu iş üçün lazım olan ləvazimatları
araşdırmağa başladım. Çox sadə bir material tələb olunduğunu bildikdə isə onu
hazırlamaq qərarına gəldim. Qeyd edim ki, bu bəzəklərin hazırlanması olduqca çətin
və incəlik tələb edir. İlk əl işim yolka olub və onu özümə hədiyyə
hazırlamışdım. İlk işimin uğurlu alınması məndə özümə inam yaratdı və növbəti
işimi hazırladım. Daha sonra isə şokoladlardan gül səbəti hazırlamağa başladım.
İlk satışa çıxardığım iş elə birinci dəfədən
də qəbul olunmağa başladı”.
"Bütün işləri tək özüm edirəm”
Hər hədiyyənin
hazırlama müddətinin öz dizaynından asılı olduğunu deyən Afət, vaxtı tənzimləməyin
mühüm olduğunu fikirləşir: "Hazırlanma müddəti hər hədiyyənin dizaynına görə dəyişir.
Elə kompozisiya olur ki, onun hazırlanması üçün bir saat lazım olur, bəzən isə
hətta bir gün də çəkə bilir. Bu, sırf iş prosesinin vaxtıdır. Yəni, ondan öncəki
sifarişin qəbulu, ləvazimatı və digər sifarişlərə görə planlanması zaman alır.
Ona görə, hər zaman sifariş alanda qeyd edirəm ki, minimum üç gün, maksimum bir
həftə öncədən qeyd edin. Çünki bəzən sırf müştərinin istədiyi dekor üçün
material qurtara, yaxud heç olmaya bilir. Bu həm də növbədə olan digər sifarişləri çatdırmaq baxımından da
vacibdir. Vaxtı tənzimləmək mənim üçün
önəmlidir. Müştərinin həddindən artıq
gec bir vaxtda verdiyi sifarişi sözsüz ki, çatdırmaq olmur. Belə sifarişlərdən
həmin an imtina edərəm. Lakin heç vaxt çatdırmadığım, yaxud imtina etdiyim iş
olmayıb. Mən nə qədər incə işlərlə məşğul olsam da, özüm çox səbirsiz, tələskən
biriyəm. Ona görə də sifariş alındıqdan sonra vaxtımı kifayət qədər qabaqlamağa
çalışıram. Çünki mən komanda şəklində çalışmıram. Bütün işləri özüm
edirəm. Lakin bəzən hanısısa ləvazimatın alınması, materialın hazırlanması
zamanı ailəmdən dəstək alıram. Ümumiyyətlə, elə insanam ki, hər şeyi özüm etməyə
çalışıram. Sözsüz ki, iş daha da
böyüdükcə komanda lazımdır. Bu sualı hərdən
doğmalarım da mənə verir. Soruşurlar ki, sən komandan olanda hər şeyi yenə özün
edəcəksən? Bu suala cavabım isə "bəli” olur. Nə vaxtsa işimi böyüdəndən sonra
da asan işləri işçiyə tapşıracağam, önəmlilərini isə yenə özüm edəcəyəm. Mənə görə, işi işçi görürsə, bu, artıq onun əl işi olur.
Lakin mən öz dekorasiyamı və zəhmətimi görmək, onun zövqünü yaşamaq istəyirəm.
Gördüyün işi sevməlisən, amma aşiq olmamalısan. Əgər aşiq olarsansa, onu sata
bilməzsən və gəlirin olmaz”.
"...səhər saat 6-ya kimi anamla
birgə çalışmışam”
Afət düşünür ki, həmişə yeni yaranan məhsulu brend edən onun adı olur: "Brendin
adının insanlara nə qədər müsbət enerji
ötürəcəyi, yaddaqalan olacağı çox önəmlidir. Bu baxımdan fikirləşdim ki, mən əsasən şokoladlarla işlədiyimə görə "Mutlu
Çikolata” adı uyğundur. Bu şokoladlar, hədiyyələr, istehsalçını da istehlakçını
da məmnun, xoşbəxt edir. Bəzən soruşurlar ki, niyə adını türk dilində qoyubsan? Məncə, türk dili ən
gözəl reklam dilidir”.
Həmsöhbətim işin çətinliklərindən də danışdı: "Hər işdə çətinlik var. Əsas odur ki, o işə həvəsin və sevgin olsun.
Məncə, o zaman insanın çatdıra bilməyəcəyi heç nə yoxdur. Lakin əziyyət və zəhmət
də burada mühüm rol oynayır. Əgər sən zəhmət çəkmək istəmirsənsə, o zaman uğur
qazanmağı da gözləmə. Elə olub ki, bayram ərəfələrində hətta səhər saat 6-ya
kimi anamla birgə çalışmışam, o mənə kömək edib. İşləri yekunlaşdırandan sonra
isə hazırlaşıb işə getmişəm. Tomas Edisonun belə bir sözü var: "Uğurun sirrinin
yüzdə biri istedad, zəka; yüzdə
doxsan doqquzu isə zəhmət və ağıldır”. Məncə, bu, həqiqətən də belədir”.
Sonda Afətə uğurlar arzulayıb, bir qədər də gələcək
planları haqda soruşduq: "İnsana ən yaxşı nümunə, elə o özüdür. Gənclərə isə
tövsiyə edərdim ki, istənilən yeniliyi,
istənilən işi sevgi ilə etsinlər. Alınıb-alınmamağından asılı olmayaraq
başlamaqdan, sınamaqdan çəkinməsinlər. Çünki başqası heç vaxt sənə nümunə ola
bilməz. Hər kəsin şansı, bacarığı, həyat şərtləri fərqlidir. Hələlik, onlayn
olaraq fəaliyyət göstərirəm. İstərdim gələcəkdə, məhsullarımı sata biləcəyim mağazam
da olsun”.
Şəbnəm Mehdizadə